Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

Kilka słów o wodzie:

Polskie normy dotyczące wody pitnej są ewenementem w skali Europy. 

Uwzględniają jedynie 44 kryteria jej jakości. Podczas gdy przepisy Unii Europejskiej mówią o 62 wskaźnikach, zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia zaś o 100. 

Laboratoria prowadzące bieżącą kontrolę jakości wody, najczęściej ze względu na braki w wyposażeniu, nie są w stanie wykryć mikrośladów szczególnie groźnych substancji toksycznych. 

W wodzie płynącej ze stołecznych kranów znajduje się aż 31 toksycznych substancji z grup fenoli, pestycydów, chlorowanych bifenyli i benzenów nie występujących w sposób naturalny w przyrodzie. Woda ma w ludzkim organizmie istotne zadania do spełnienia. 

Najistotniejszym jest utrzymanie właściwego ciśnienia osmotycznego w komórkach i utrzymanie przemiany materii. 

Dochodzi do tego transport składników odżywczych i odprowadzanie nie nadających się do użycia w organizmie pozostałości. 

Zadaniem wody nie jest, więc zaopatrywanie organizmu w minerały i mikroelementy. Znajdujące się w niej sole powodują zwiększenie ciśnienia osmotycznego na zewnątrz komórek, i tym samym przyczyniają się do braku wody w komórkach. 

Można, więc powiedzieć, że im mniej jest w wodzie substancji rozpuszczonych tym jest ona zdrowsza. Do tej pory panuje błędne przekonanie, że jest akurat odwrotnie. 

Ludzie ratują się wodą z ujęć oligoceńskich, wierząc głęboko, że jest to najzdrowsza woda. 

Może tak by było, gdyby nie drobnoustroje, które w wodzie szybko się rozmnażają, a po pewnym okresie równowagi ulegają rozpadowi i wydzielają przeróżne toksyny. Gronkowce, pałeczki ropy błękitnej, grzyby mają nadto powinowactwo do ścian naczyń plastykowych, lubią do nich przywierać i tam się namnażać. Przy wielokrotnych napełnieniach tych samych butelek (kanistrów!) nawet najlepsza woda nie pozostanie jałowa. 

Gotowanie takiej wody powoduje zwiększenie toksyn wydostających się z pękniętych błon komórkowych, i tu paradoks im woda cieplejsza, tym więcej toksycznych substancji. Jeżeli chcemy do minimum zmniejszyć ryzyko, wodę taką należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 12 godz. 

WODA DO PICIA POWINNA BYĆ PO PROSTU CZYSTA. 

Powinna posiadać jak najmniej substancji rozpuszczonych. 

 

 

 

 

 SYSTEM FILTRACJI WODY

GUMBAR 1

 

 

 

 

 

Filtr do wody pracujący na zasadzie odwróconej osmozy  to pewność i bezpieczeństwo wody którą spożywamy. 

 

 

 

Cena 800,00 zł

Polityka dotycząca plików cookies

Ten serwis korzysta z plików cookies do przechowywania informacji na twoim komputerze.

Czy akceptujesz?